Váš nákupný košík je prázdny
18.02.2021
ŠĽAHANIE
Proces šľahania zahŕňa začlenenie vzduchu do suroviny, ktorá ho môže obsahovať, ako napríklad vaječné bielky alebo smotana na šľahanie. Účelom šľahania je dosiahnuť ľahké textúry s objemom, ktorý nie je spľasnutý, aspoň nie ihneď.
Pri vysokých otáčkach šľahania nie je možné dosiahnuť požadované výsledky. Stabilita šľahaného produktu je spôsobená štruktúrou vzduchových bublín vo vnútri suroviny. Vysoké otáčky šľahania spôsobujú vznik veľkých vzduchových bublín, ktoré nie sú tak trvanlivé a majú za následok krehké výsledné produkty.
Ak však šľaháme pri stredných otáčkach, vytvorené vzduchové bublinky budú menšie a menšie a tým bude mať výsledný produkt vyššiu životnosť.
ŠĽAHANIE VAJEČNÝCH BIELKOV
Najskôr sa musíme uistiť, či je miska, v ktorej budeme šľahať perfektne suchá a bez mastnoty.
Vaječné bielky šľaháme pri stredných otáčkach. Šľahanie ukončíme, keď vaječné bielky vytvoria malé vlnky a keď vyberieme šľahač z misky, ohnú sa - nesmú byť pevné!
Takto vyšľahané vaječné bielky sú ľahšie, viac stabilné a lepšie sa kombinujú s ostatnými ingredienciami.
ŠĽAHAČKA
Šľahaním dobre vychladenej šľahačky pri strednej rýchlosti otáčok sa objem šľahačky zväčšuje. Ľahko našľahaná, penová šľahačka obsahuje najväčšie možné množstvo vzduchových bublín. Takto vyšľahaná šľahačka je najideálnejšia napríklad na prípravu čokoládovej peny, jej objem sa zvýšil až o 220 %. Ak by sme šľahačku šľahali aj naďalej, nielenže už nebudú pribúdať vzduchové bubliny, ale jej objem sa začne pomaly zmenšovať. Šľahačka sa teraz mení na tzv. "Chantilly cream", ktorého objem je teraz už len 160 % z originálu. Ďalším šľahaním sa nám šľahačka zmení už na malo.
ČOKOLÁDOVÁ PENA
Správna čokoládová pena by mala byť ľahká, vzdušná a nie mastná. Všetky čokoládové peny by sme mali nechať odstáť po dobu minimálne 12 hodín v chladničke a podávať by sme ich mali pri izbovej teplote.
Pamätajte si:
Čím je šľahačka chladnejšia, tým ľahšie sa šľahá. Nesnažte sa šľahať šľahačku s nízkym obsahom tuku, nie je to možné.
Produkt bol pridaný do Vašich obľúbených produktov.
Produkt bol odstránený zo zoznamu obľúbených produktov.